Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 


Szeretettel várjuk!


 
-
 
Vásárlás

 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok 
Galéria

töltödés

 

 

Világklub-est

Világklub Est Budapesten  -  Kiselőadások, filmek, bemutatkozások, zenei műsorok, egy kis humorral

 
Középpontban Afrika - Adomány a csángó gyerekeknek

 

 Évtizedes szokás szerint az „ Ott, ahol zúg a négy folyó …” video kippjével- a  Rajkó zenekar és Ernszt Katalin előadásában- kezdődött a Panoráma Világklub idei őszi rendezvénye Budapesten, majd  kiselőadások, filmek, bemutatkozások, ajánlók, zenei műsorok következtek egy kis humorral fűszerezve - több mint három órán át. A Kossuth Klubban lezajlott eseményen a mintegy kétszáz fős közönség végig kitartó érdeklődéssel, olykor nagy tapssal követte a programokat.

 Először a III. Magyar Világtalálkozó dala, a Határtalan dal hangzott el a szerző-énekes, Méry Péter előadásában, majd Dávid Viktória és Tarics Péter műsorvezetők köszöntötték a jelenlévőket. Elmondták, hogy a Panoráma Világklub civilhálózata, - egyfajta szellemi hídként – az elmúlt tíz esztendőben létrehozta a kapcsolatteremtés és együttműködés lehetőségeit egy világméretűvé szerveződő klubforma kereteiben. Jelenleg 109 tagklubja van, átölelve több mint  hetven országot, államot. Magyarországon, a budapesti központon kívül 16 megyében, s egyre több városban tevékenykedik. Mottó: határtalan összefogás értékeinkért - merthogy, magyarok mindenütt vannak!  

 A közönség soraiban üdvözölték, többek között dr. Tanka Lászlót, a Világklub alapító elnökét,  Bokor Balázs nagykövetet, a Külügyminisztérium Afrikai és Közel-keleti Főosztályának helyettes vezetőjét, Ausztráliából Világos István tiszteletbeli konzult és feleségét, Esztert, Ábel András professzort és Ivankovics Lajos üzletembert; Algériából  Abdelbari  Boumedien mérnököt, az Algériai Világklub elnökét; Indiából Sures Chaudharryt, az Indiai Világklub elnökét; Mauritániából Ahmed Szlimant, az Európa Afrikáért Alapítvány elnökét; Kanadából Egerszegi Évát, a Montreáli Világklub elnökét; Kurdisztánból dr. Polls Mouner újságírót; Londonból George Sasfy cégvezetőt; Szász Lula asszonyt, Bíró Ica manökent, s más ismert személyiségeket.

 Elsőként a Svájcból érkezett nemzetközi hírű festőművész, Faragó Miklós mutatta be a napokban megjelent életmű-könyvét, s meghívta a jelenlévőket a Budapesten rendezendő kiállítására. Ezután pedig egy fiatal, magyarországi kollégája, a miskolci Molnár Luca mutatta be képeit.

 Majd kisfilmek következtek. Előbb a III. Magyar Világtalálkozóról készült filmet láthatták a jelenlévők Nagyváradi-Kis Anna rendezésében,azután dr. Szalay Attila újságíró vezette be a világtalálkozói csoport csíksomlyói útjáról levetített filmet. Ezt követően a Világklub-estek állandó programja, a Vendégfórum következett, amelynek  házigazdája, Joó Géza elsőként Tarics Péter író  Latinovits Zoltánról készült nagysikerű könyvét mutatta be, amely a „színészfejedelem” teljes életművét felöleli, s tényekkel bizonyítja, hogy halála nem öngyilkosság, hanem véletlen baleset volt.

 Az est további részében a legújabban alakult Világklubok vezetői mutatkoztak be: Mehezko Aleksandr (Oroszország), dr Saad Bashir (Irak), Dr. Idrányiné Pátzay Anna (Balaton-vidék), Lusták István (Örkény) és  Molnárné Perus Zsuzsa (Balatonalmádi). Gaál István erdélyi Világklub-elnök a Mária-úton (Csíksomlyótól Máriapócsig) megtett több száz kilométeres gyalogútjának élményeiről tájékoztatta a jelenlévőket, Farkas Annamária társelnök pedig Kolozsvárra hívta meg a Világklub-tagjait, bejelentve, hogy 2014 júniusában ötven fős Világklub-delegáció utazik a csíksomlyói búcsúra, s útjuk egyik állomása Kolozsvár lesz.

 Nagy taps fogadta  a Világklub Karitatív Fóruma és Kovács László édesség- nagykereskedő közös adományát bejelentő Fűrész L. Ferenc levelét, amely arról tájékoztatott, hogy az erdélyi Világklubok közreműködésével októberben több száz gyimesi és moldvai csángó gyerekhez juttatnak el egy teherautónyi édességet.

 Még a szünetet megelőzően jókedvre derülhetett a hallgatóság, hiszen Varsányi László, a MagyarTV5 igazgatója felkonferálásával egy remek Retrokabaré műsor vette kezdetét. Nagy tetszéssel fogadta a közönség Tényi Anett, Márton Viktória, Nagy Ferenc és Noé Viktor előadóművészek humoros jeleneteit.

 Szünet után a közönség egy kis betekintést kapott Afrika világába és magyar kapcsolataiba. Elsőként a Junior Príma díjas marokkói magyar népdalénekes, Guessous Majda Mária (Mesi) bűvölte el a hallgatóságot török és magyar nyelvű népdalaival, lantművészetével, majd Ahmed Szliman mauritániai mérnök, az Európa Afrikáért Alapítvány elnöke, a Magyarországon Tanult Afrika Diákok Világklub-elnöke hívta fel a figyelmet Magyarország „afrikai nyitására”, a múltbeli kapcsolatokra (maga is itt szerzett diplomát a hetvenes években), s a jövőbeni lehetőségeket vázolta. Ezt erősítette meg az Algériából érkezett Abdelbari  Boumedien mérnök, aki évtizedekkel ezelőtt szintén hazánkban végezte tanulmányait, s azóta is fáradhatatlanul dolgozik a két nép közötti kapcsolatok kiépítésén.

 Az est további részében, egy kisfilm jóvoltából Venezuela mesés szigetére, Margharitára kalauzolt el bennünket Fedor Aliz, a venezuelai Világklub társelnöke, megemlítve, hogy venezuelai klubelnökünknek, Szabó Bélának a szigeten van egy panziója, amely igen népszerű a magyarok körében, s a Világklub tagjait is várják szeretettel. Végezetül Kerekes Sándor séf mutatta be egy igazi hungarikumról, a szürke marháról szóló szakácskönyvét. A programok után még sokáig együtt maradtak a jelenlévők, beszélgettek, ismerkedtek, mások pedig a Kossuth Klub éttermének szolgáltatásait vették igénybe. Legközelebb november 7-én, csütörtökön este, 17 órától lesz a következő Világklub-est, amelynek programja és egyéb információk a www.vilagklub.hu honlapon megtekinthetők.

 

 

© 2003-2016 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok