Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 18., Budapest – Meghívó
 
 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 28., Tápiószentmárton – Meghívó


Szeretettel várjuk!


 
Vásárlás


 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok

 
Galéria

töltödés

 

 

Képes beszámoló a Panoráma Világklub 2017.szeptember 23-i estjéről

Vers, zene, film – érdekes beszélgetések
és találkozások a Világklub-esten

Ne hagyd el hazádat! – a Magyar Világtalálkozó idei dalának videoklipjével kezdődött a Panoráma Világklub hétvégi estje Budapesten, ahová ismét sokan és sok helyről érkeztek vendégek, közel kétszázan. A többi között: Ecuadorból, Argentínából, Ausztráliából, Peruból, Kanadából, Mauritániából, Venezuelából, Las Vegasból, New Yorkból, Norvégiából, Németországból, Felvidékről, Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról és több magyar településről.

Elsőként a legújabb társklubok vezetői mutatkoztak be Nagyváradi-Kis Anna és Joó Géza műsorvezetők mikrofonja előtt. Mint elhangzott: az elmúlt 14 évben 228 társklub alakult, átölelve mintegy 95 országot, államot; Magyarországon 72, határainkon kívül 156, jelmondatuk: Határtalan összefogás értékeinkért - … merthogy, magyarok mindenütt vannak!

A Panoráma Világklub egy világméretű, értékalapú, harmonikus együttműködésen alapuló, baráti civilszerveződés, s egyfajta szellemi hídként kapcsolatait egyfelől a Kárpát-medence magyarsága és a világba szétszóratott honfitársaink között szervezi, másfelől megszólítja és bekapcsolja a Világklub-hálózatba Magyarország és a magyarság iránt barátságot ápoló idegen népek, nemzetek fiait is.

A program első részében a Délvidéken járt 50 fős csoport képes élménybeszámolóját láthatta a közönség Link Lajos, Vajdasági Világklub elnök és Czuh János fotóriporter jóvoltából. Majd a Sydneyben 25 éve útjára indult Magyar Rádió munkásságára emlékezett Bősze Ferenc és Harmath Ilona, az Ausztráliai Világklub vezetők, s beszédük végén Ilosvay Gusztáv alapító főszerkesztő megbízásából dr. Tanka László elismerést adott át két tudósítónak, dr. Vámos Lászlónénak és Tóth Szilárdnak.

Ezután a New Yorkból érkezett Balogh Sándorral, az International Roma Unió elnökének munkásságával ismerkedhettek meg a jelenlévők, majd az Ecuadorból Magyarországra látogató Manuel Palacios író, kutató beszélt tevékenységéről, a Móricz János által ismertté tett Táltosok Barlangjának (Tayos-barlang) felfedezéseiről - Istenes Győző és Járai Dávid közreműködésével.

Szünet után ifj. Szalay Róbert a „Fenyőfáktól a pálmafákig” című filmjéből láthatott részletet a közönség, majd Tarics Péter felvidéki, Szalóczy Pál, Kazinczy Díjas és Suták István előadóművészek tolmácsolásában verseket, Vincze B. András dalszerző és énekes pedig saját feldolgozásában pedig Wass Albert műveket adott elő gitárral és szájharmonikával kísérve., Valamenyiük produkcióját vastapssal fogadta a közönség.

A 2018-as Wass Albert Emlékév programsorozatát, az ötletadó és főszervező dr. Tanka László, a Panoráma Világklub alapító elnöke ismertette, kiemelve öt eseményt: január 7-én, az írófejedelem születésének évfordulója előtti estéjén, a Duna Palotában nagyszabású gálaműsorra kerül sor; átadásra kerülnek a Wass Albert Örökség Díjak, amelyeket azok kapnak, akik méltó módon őrzik és ápolják Wass Albert szellemi örökségét; kiadásra kerül az Örökségkönyv, amely a Kárpát-medencében és a világon élő magyarság Wass Albert iránti tiszteletét, életműve és sorsa iránti vonzalmát mutatja be; megalakul a Wass Albert Tisztelőinek Társasága, a WATT, amely az író művei iránt érdeklődőket és a szellemi örökségét tovább vivőket fogja majd össze;- Wass Albert emlékszobrot állítanak fel Szegeden - a VIII. Magyar Világtalálkozó emlékműveként- 2018. májusában.

Az est további részében köszöntötték a jelen lévő Wass Albert fiát, Miklóst, és feleségét Zilahy Zsuzsannát, akik Las Vegasból érkeztek a rendezvényre, s ők a Nevadai Világklub vezetői is. Az Argentínából nekik hozott üzenetet Kerekes Ágnes mondta el, valamint egy személyes ajándékot adott át a Wass Albert emlékére az első adományt tevő Vér Emília Világklub-tag.

Ezután az íróval való személyes találkozásairól és kötődéseiről beszélt Kasza Marton Lajos, a Kanadai Magyar Írószövetség tiszteletbeli elnöke; Csernus Lajos Kecskemétről, a Hírös Rovókör egyik alapítója és elnöke az ott élő közösség programjairól szólt;végezetül pedig, meglepetésként Poór István filmrendezőnek a készülő Funtinelli boszorkány című filmjéből láthattak részleteket a jelenlévők. A közönség a programokat követően még sokáig együtt maradt, beszélgettek, ismerkedtek, mintahogyan az szokás a Világklub-esteken.

Czuh János

(szöveg és képek)© 2003-2023 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok