Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 18., Budapest – Meghívó
 
 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 28., Tápiószentmárton – Meghívó


Szeretettel várjuk!


 
Vásárlás


 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok

 
Galéria

töltödés

 

 

Összefoglaló a IX. Magyar Világtalálkozó nyolcnapos rendezvénysorozatáról

Összefoglaló a IX. Magyar Világtalálkozó nyolcnapos rendezvénysorozatáról

Határtalan összefogással magyar értékeinkért

Három megyében és Budapest több helyszínén zajlottak a programok

Magyar Vidék Napja a szabolcsi kisfaluban, Aranyosapátiban, emlékműavatás és hálaadó szentmise Szegeden, a Magyar Konyha Világnapja a Pest megyei Nyársapáton, Budapesten közéleti Társadalmi Párbeszéd Fórum és a Vallások Párbeszéde, a Stefánia Palotában kitüntetési vacsoraest, ünnepi gálával, üzleti kerekasztal beszélgetés – ezek a rendezvények fémjelezték az idei, immár a IX. Magyar Világtalálkozó nyolcnapos rendezvénysorozatát, amelyre május 12-19 között került sor.

A Panoráma Világklub és társklubjai, valamint az együttműködő szervezetek, társrendezők szervezésében, dr. Tanka Lászlónak, a Magyar Világtalálkozó elnökének irányításával megtartott eseményeken több mint másfélezren vettek részt. Nagyszerű hangulatban, sok-sok lélekemelő pillanattal, élményekkel és sok ismerkedéssel, barátkozással zajlottak a rendezvények. Ismét számos ország képviselői voltak jelen, így a többi között jöttek az USA több államából, Ausztráliából, Argentínából, Brazíliából, Afganisztánból, Törökországból, Svédországból, Németországból, Angliából, Ausztriából, Mauritániából, Nigériából, Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról – és természetesen Magyarország sok városából, településéről.

Ünnepi vacsoraesten, kulturális gálaműsor keretében kerültek átadásra a világtalálkozói elismerések a Stefánia Palotában, „A Világ Magyarságáért” közéleti és művészeti díjak, a Tiszteletbeli Magyar cím és az „Összefogás a Magyarságért Díj”. Megtiszteltek jelenlétükkel egy-egy rendezvényt az állami, társadalmi, az egyházi és civilszervezetek vezetői, képviselői, többek között: dr. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszter-helyettese, stratégiai és parlamenti államtitkár, Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, dr. Tilki Attila és Földi László  országgyűlési képviselők, Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke,  Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Papp Bertalan Máriapócs, Kazsuk Csaba Aranyosapáti, László Gábor a felvidéki Nagymad polgármestere, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója.

Nagy érdeklődés kísérte a IX. Magyar Világtalálkozó nyitórendezvényét május 12-én, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Aranyosapátiban, ahol kellemes időben, látványos külsőségek között került sor az ünnepségre: áldás és szentelés, köszöntők, szobor- és közösségi téravatás, kopjafa emlékoszlopok átadása, gazdag kulturális program, s finom ételek-italok fogadták a több száz résztvevőt. Budapestről külön buszt indítottak a szervezők, de sokan érkeztek határon innen és határon túlról is. A Magyar Vidék Napja elnevezésű program keretében, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Panoráma Világklub társklubjai voltak a rendezők, Nick Ferenc alapítványi elnök és dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke közreműködésével, a műsorvezetésről Nagyváradi-Kis Anna és Joó Géza gondoskodtak. 

A vidék biztonsága" címmel rendezett konferencia után a Világtalálkozó ünnepélyes megnyitójára került sor, amelyen Nick Ferenc, dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Kazsuk Csaba Aranyosapáti polgármestere és dr. Tanka László mondott beszédet. Köszöntötték a világtalálkozó résztvevőit a külföldről és a külhonból érkezett Világklub-vezetők.   

Ezt követően került sor  dr. Tilki Attila részére az „Összefogás a Magyarságért Díj” átadására az összmagyarság összefogása érdekében végzett kiemelkedő munkásságáért. Ezután a „Felső Tisza Völgye Minőségi Védjegyek” átadására került sor, majd áldást adott a Világtalálkozóra Szabó Gábor (Demecser) görög katolikus esperes, Petróczi Szabolcs (Bagamér) református tiszteletes.

A rendezvény keretében több földrészről érkező magyar közösségek képviselői jelenlétében avatták fel az alapítvány által létrehozott újabb közösségi értékeket.  Az Amerikában és a Felvidéken elhunyt Magyar Kultúra Lovagjai emlékoszlopai  Vitéz Bánkuty Géza ’56-os szabadságharcosra, a kiváló amerikai magyar közéleti vezetőre, üzletemberre, és Igó Aladár felvidéki szobrászművészre emlékeztetik az utókort. Jelen volt az eseményen az Amerikai Egyesült Államokból érkezett Bánkuty Ilona, Bánkuty Géza özvegye, aki szintén aktívan részt vett az 56-os forradalomban és szabadságharcban, s férjével együtt kimagasló érdemeket szereztek az összmagyarság összefogásában.

Sor került a „Hontalanság hitvallása” című Wass Albert dombormű felavatására is, amely egyben a IX. Magyar Világtalálkozó hivatalos emlékműveként hirdeti a rendezvénysorozat hitvallását. Avatóbeszédet dr. Tanka László és Bánkuty Ilona mondott, Baracsi Endre pedig egy szép Wass Albert vers elmondásával színesítette az eseményt, amelyen jelen volt a szobor alkotója, Kis János szobrászművész is. Majd az új közösségi tér, a lovagterem felavatására került sor, amelyet megáldottak és megszenteltek a jelenlévő egyházak  képviselői.

A  kulturális gála és nótaműsor keretében hazai és külhoni közösségek, előadók szórakoztatták előadásaikkal a vendégeket.  Felléptek Nógrádi Tóth István  és Tolnai Mari magyar nóta énekesek, a  Kézenfogva Testvéreinkkel Alapítvány Dalos Csoportja,  a felvidéki Örösről érkező „Kőkút" Népdalkör, a  koltói Somfa Néptánccsoport,  Kovács Lászlóné versmondó, a Kisvárdai Férfikar és mások.

A program keretében könyvbemutatókra is sor került. Többek között bemutatták Csapó Endre, ausztráliai magyar író, főszerkesztő életműsorozatának hetedik könyvét, amelynek címe: Ilyen a világ. A szerző munkásságát méltatta a Kiadó képviseletében dr. Tanka László és Nagyváradi-Kis Anna.

Aranyosszigeten a IX. Magyar Világtalálkozó nyitónapjának vendégeit néprajzi kiállítás és bemutató, valamint a „Fegyverek és múzsák” címmel katonaművészek kamara kiállítása fogadta.

Hazádnak rendületlenül… a Szózat közös éneklésével kezdődött május 14-én a Stefánia Palota Regiment Éttermében a  IX. Magyar Világtalálkozó ünnepi, gála-vacsoraestje, amelyen az áldás és köszöntők után került sor a világtalálkozói elismerések  átadására.  Vesztergám Miklós tárogatózenéje fogadta a gálára érkező  mintegy másfél száz vendéget, majd a Rákóczi-induló pergő dallamaira vonultak be a történelmi zászló vivői, azután Kozma Imre római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója és dr. Tamás Gábor, amerikai magyar református lelkész adott áldást a találkozóra. Köszöntötte a  jelenlévőket dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke, külön bemutatva a messze országokból, illetve közvetlen a határon túlról érkezőket. Jelen voltak az USA több államából, Argentínából, Brazíliából, Ausztráliából, Nigériából, Mauritániából, Törökországból, a Felvidékről, Erdélyből és a Délvidékről.

Kovács Krisztina erdélyi előadóművész éneke, s Nagyváradi-Kis Anna, Joó Géza és Szalóczy Pál bevezető szavai, valamint a laudációk után került sorra az elismerések átadására.

A Világ Magyarságáért közéleti elismerést: Prof dr. Marinovich Endre közgazdász, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese, az Antall-kormány volt kabinetfőnöke; A Világ Magyarságáért művészeti elismerést: Csepregi Éva énekesnő, színésznő, a Neoton Família énekese; s Tiszteletbeli Magyar címet Osman Sahbaz török üzletember, gépészmérnök, tiszteletbeli konzul, a Török- Magyar Üzletemberek Egyesületének elnöke; az Összefogás a Magyarságért Díjat:  Vér János közéleti vezető, a Tápió-régió Világklub-elnöke, a Világklub Gasztro Fórumának elnöke; Tolnai Mari magyarnóta énekes és Klein Károly nemzetőr altábornagy, a Világklub biztonsági főnöke  vette át dr. Tanka Lászlótól és Nagyváradi-Kis Annától. A kitüntetetteknek – akiket a gyönyörű népviseletbe öltözött Szalay-testvérpár kísért az átadáshoz- gratuláltak az odaítélő bizottsága tagjai, így Józsa Judit, dr. Czeglédi József, Nick Ferenc, Bokor Balázs és László Gábor.

Az est során Csepregi Éva és Tolnai Mari egy-egy dallal köszönte meg az elismerést, Prof dr. Marinovich Endre a kitüntetettek nevében szólt, Osman Sahbaz pedig a török küldöttség nevében meghívót és ajándékot adott át. Ugyancsak megajándékozta a szervezőket Komolafe Omotunde, a Nigéria Világklub elnöke és dr. Kesztyűs Ferenc festőművész. Az est további részében közös vacsorára került sor, s a finom ételek-italok közben Nógrádi Tóth István magyar nóta énekes és Sárközi Béla és népi zenekara gondoskodott a jó hangulatról. A rendezvény a Himnusz közös eléneklésével ért véget.

A Magyar Világtalálkozók kiemelt közéleti rendezvénye minden évben, a Közép-Európai Club Pannónia által rendezendő Társadalmi Párbeszéd Fórum, amelyet ismét nagy érdeklődés mellett rendeztek meg a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának konferenciatermében, május 16-án, immár tizenkettedik alkalommal. A konferencia a „Közép-Európa és Magyarország helyzete és néhány stratégiai feladata a Páneurópai Piknik után 30 évvel” címet viselte, s a házigazda dr. Czeglédi József, a KEP elnöke volt. A Kormány képviseletében dr. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszter-helyettese, stratégiai és parlamenti államtitkár tartott bevezető előadást, majd számos, neves előadó beszélt a témakör egy-egy területéről.

Pár nappal korábban ugyancsak a párbeszéd, az együttgondolkodás szellemében a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában, dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkész, főtitkár volt a házigazdája a Magyar Világtalálkozó „Vallások párbeszéde” című rendezvénynek, amelyen a különféle vallások civilképviselői, a Világtalálkozó résztvevői jelentek meg, s beszéltek hitükről, s a vallások közötti együttműködés civil lehetőségeiről.

Az üzleti, gazdasági kapcsolatteremtésről, az együttműködésről, a magyar értékek, termékek, szolgáltatások, találmányok, technológiák és teljesítmények népszerűsítésének lehetőségeiről rendeztek kerekasztal-beszélgetést május 15-én, az OKISZ-székházban. A zsúfolásig megtelt teremben, Bokor Balázs és Joó Géza, az Üzleti Fórum vezetői irányították a beszélgetést, melynek során önkormányzati vezetők, Papp Bertalan Máriapócs, László Gábor a felvidéki Nagymad polgármestere, hazai és külföldi cégvezetők, feltalálók, művészek, Világklub-elnökök, s a Világklub vezetői mondták el a témakörrel kapcsolatos tapasztalataikat, bemutatkoztak, ismerkedtek, majd a rendezvény baráti beszélgetéssel, fogadással ért véget.

A Vértanú és Mártír Cserkészek Emlékművét adták át ünnepélyes program keretében május 18-án, Szegeden, ahol az alsóvárosi Havas Boldogasszony  Templomban kezdődött a hálaadó szentmisével az esemény, majd Szilágyi Árpád Nemzeti Emlékkertjében folytatódott. Itt köszöntő beszédet mondott: Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanács elnöke, Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrend alapítója és Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke. Az emlékmű avatása, az áldás és szentelés után kulturális program, majd elismerések átadása következett, s fogadás zárta a lélekemelő, ünnepi hangulatú rendezvényt. 

Remek hangulatban, gyönyörű helyszínen, napfényes, dúsfüves, árnyas parkban, sok-sok étel-ital finomság, ének és zeneszó közepette zajlott május 19-én, vasárnap a Cegléd melletti Nyársapáton, a IX. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozatának zárónapja: a „Magyar Konyha Világnapja. Sok százan eljöttek a Cegléd melletti kistelepülésre az ország minden részéből, a határon túlról, sőt messzi országokból is.  Felvonulással és székelykapu avatással kezdődött, szentmisével és idegenforgalmi konferenciával folytatódott a program, majd a Rendezvényparkban a főzőcsapatok készítették a finomabbnál finomabb ételeket, süteményeket, kóstoltatták pálinkáikat, boraikat, kiállítók kínálgatták portékáikat, a szépen feldíszített színpadon pedig a magyar nóta és az operett kiválóságai szórakoztatták a nagyérdemű közönséget.

Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Földi László, a régió országgyűlési képviselője, több önkormányzati, állami és társadalmi szervezet képviselője.

A rendezők nem titkolt célul tűzték ki, hogy bárhol is éljenek hazánk fiai, ezen a napon magyar ember asztalára, magyar alapanyagokból, magyar étel kerüljön! Ezért a rendezők arra kérték a határon innen és kívül élő magyarságot is, hogy készítsenek valamilyen jellegzetes magyar ételt, finomságot, fogyasszanak magyar italt, és népszerűsítsék környezetükben, közösségeikben, a nagyvilágban a magyar konyhát!

Ennek szellemiségében zajlott Nyársapát Rendezvényparkjában, egy egész napos, ingyenes tömegrendezvény keretében a központi esemény, ahol a vendégeket érkezéskor - jó házigazdához illően egy kupica pálinkával fogadták.

Rövid megnyitóval, a Himnusz közös eléneklésével kezdődött a nap, majd Kis Miklós, Nyársapát polgármestere, mint házigazda és dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke, mint ötletgazda és Vér János, a főzőverseny szakmai igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, bemutatva a kiváló szakmai zsűrit, annak elnökét, Komlósi Mihályt.

Ezután a történelmi zászlók tengerében, a Délvidéki Tamburazenekar kíséretében, a majorettesek táncaival útra indult a menet a Római Katolikus Templom előtti térre, ahol egy kis ünnepség keretében Székely Kaput avattak. Vesztergám Miklós tárogatóművész és a helyi előadók versei után  Földi László országgyűlési képviselő és Kis Miklós mondott ünnepi beszédet. Ezután Kovács Miklós római katolikus plébános megszentelte Lőrincz Gábor szentegyházi asztalosmester alkotását, és átvágták a szalagot, felavatták az alkotást. Ezt követően a templomban szentmise, a Művelődési Házban pedig idegenforgalmi-gasztronómiai konferencia zajlott – mindkét helyszín zsúfolásig megtelt. A konferencián Nagyváradi-Kis Anna műsorvezetésével, s Kis Miklós és Tanka László elnökletével a település és a régió idegenforgalmi nevezetességeivel, a Panoráma Világklub öt kontinenst behálózó társklubjainak életével ismerkedtek meg a jelenlévők. Köszöntötte őket, többek között Bánkuty Ilona, amerikai magyar 56-os szabadságharcos, Gyuricza Gábor, a brazíliai Világklub elnöke, Apáthy László, floridai cserkészvezető. Az egybegyűltek a messze földön híres nyársapáti szamócáról és a mézről is hallgattak kiselőadást.

Eközben a főzőcsapatok – köztük a Felvidék, Délvidék, Erdély, Kárpátalja csapata – részvételével megkezdődött a főzőverseny. Ki-ki saját ízlése, kedve és tudása szerint készítette el az általa választott ételt, vagy süteményt, s mutatta be pálinkáját a zsűrinek.       Közben a színpadon egész nap szólt különböző műfajokban a zene, az ének, neves előadóművészek, együttesek, kicsik és nagyok lépnek a színpadra. Így többek között láthattuk- hallhattuk Szóka Júlia operetténekest, Rácz Attila népi zenekarát, a délvidéki Tambura Zenekart, Nógrádi Tóth Istvánt, Tolnai Marit, Szegedi Csabát, Csáki Tibort, Kovács Böskét, Farkas Major Annamáriát, Bimbó Brigittát, Strabán Annát, a Nyársapáti Népdalkört, a kisóvodásokat, a betyárokat és tüzéreket és még másokat is. A műsorvezetésről Nagyváradi-Kis Anna és Joó Géza gondoskodott, a színpadon megismerkedhettünk több olyan résztvevővel, akik messze földről érkeztek hozzánk. Valamint felolvasták az Új-Zélandból és Ausztráliából érkezett üzeneteket, arról mit fogyasztottak aznap, illetve, mi a kedvenc étele a távolban élő magyar közösségeknek. Ők már akkor rég túl voltak az ebéden, lévén kilenc órával korábban kelt a nap.

Kora délután került sor a főzőverseny eredményhirdetésére, Kis Miklós Zsolt államtitkár és Tanka László elnök jelenlétében Vér János és Komlósi Mihály ismertette az eredményeket, s kiosztottak több mint félszáz oklevelet a versenyzők között

Az eseménynek fontos jótékonysági üzenete is volt: a rendezők meghívták a nehéz sorban élő gyermekeket, autistákat, s a rászorulókat is.                

Ezzel az eseménnyel ért véget a IX. Magyar Világtalálkozó nyolcnapos eseménysorozata, amelyen több ezren vettek részt, jelmondatuk szellemében: Határtalan összefogás értékeinkért.

Szöveg és fotók: Czuh János

Részletes információ: www.vilagtalalkozo.hu

A Magyar Világtalálkozó dala: https://www.youtube.com/watch?v=-u-5IQPsVps&list=PLJhH5Tc_hikMmvj-nb1kZkK1oaQH83u8g


 

© 2003-2023 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok