Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 


Szeretettel várjuk!


 
-
 
Vásárlás

 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok 
Galéria

töltödés

 

 

Sinai Varga Gizella

 

Sinai Varga Gizella, Iránban élő festőművész elkápráztatta a közönséget Budapesten
– Magyar gyökerekből táplálkozó perzsa mitológiai  élményvilág –
Iráni Magyar Művészeti Klub alakult

 „A végállomás nekem maga az út”
 

Óriási érdeklődés kísérte Sinai Varga Gizella  Iránban élő magyar festőművész Útleírás című kiállítását, amelynek a  Vollnhofer Artstudio  budapesti  bemutatóterme  adott otthont, s az esemény megrendezésében a  Panoráma Világklub  Művészeti Galériája is közreműködött. Itt jelentették be, hogy megalakult az Iráni Magyar Művészeti Klub. Mind a megnyitó, mind a záróünnepség gazdag kulturális program, bensőséges hangulatban nagy érdeklődés mellett zajlott le. Sinai Varga Gizella  művészetében a perzsa és a magyar kultúra harmonikusan ötvöződik, a látogatókat az érdekelte, miként tudja egy magyar gyökerekkel rendelkező képzőművész megjeleníteni  a mintegy négyezer éves perzsa kultúra élményvilágát? 

A megnyitón Vollnhofer Mária, házigazda, az Artstudio vezetője azt  hangsúlyozta, hogy a helyszín rendszeresen lehetőséget nyújt kiállításokra, különféle bemutatókra, filmvetítésekre, különös tekintettel a nagyvilágba szétszéledt magyarok alkotásaira, műhelyeire. Régi vágyuk teljesült azzal, hogy a most bemutatott alkotások itt kaphattak helyet.

A kiállítást dr. Tanka László, a Panoráma Világklub alapító elnöke nyitotta meg,s régi   ismerősként köszöntötte az Iránban élő, nemzetközi hírű festőművészt, Sinai Varga Gizellát, hiszen  kiállításokon, publikációkban, könyvekben  nyolc esztendeje népszerűsítik művészeti  munkásságát. Megemlítette, hogy Gizella  elkötelezett a magyar kultúra, a magyarság értékeinek külhoni népszerűsítésében is, s ezt esztendők óta a Panoráma Világklub Iráni Társklubjának elnökeként is  segíti. „ Életünk is egy nagy utazás, sok állomással, kisebb nagyobb utakkal, olykor zsákutcákkal… Gizella képei  felröpítenek bennünket a magasba, s az Útleírás alkotásai révén végigjárhatjuk a fontosabb helyszíneket, átélhetjük élményeinket, megismerkedhetünk a magyar és a perzsa kultúra értékeivel ! – fogalmazott, s a képek elmélyült megtekintésére invitálta a hallgatóságot.

A művésznő életútját és munkásságát Hegedüs Tünde festő- és szobrászművész, a Világklub Művészeti Galériájának vezetője ismertette. A többi között elmondta, hogy Gizella Csákváron született, majd Budakeszin nevelkedett, s Bécsben, - ahol művészeti tanulmányokat folytatott - ismerkedett meg iráni filmrendező férjével, Khosróval,  s innentől nagy energiákkal vetették bele magukat az iráni művészi közösség életébe. Gizellának öt hónapon belül már kiállítása volt. Azóta mintegy húsz önálló és több mint 100 csoportos kiállításon vett részt a világ több országában. Időközben megszülettek a gyerekek, akik anyanyelvi szinten beszélnek magyarul és németül is. Különös sors: lánya, Samira, iráni származású férjével  Magyarországot választotta életteréül, Budapesten élnek. Hegedüs Tünde a művésznő kedvenc  versét idézte: „Az állomáshoz érve/Kiszállnak az utazók,/Én az utazást szeretem, a végállomás nekem maga az ÚT.”

Ezután Sinai Varga Gizella beszélt őszinte szavakkal életének azokról a szakaszairól, amelyek meghatározták művészi és emberi fejlődését.  Gyermekkora kedvenc olvasmánya volt  az „Ezeregyéjszaka meséje”,  sokat nyújtott számára  a szülői háttér, amely a művészeti pálya felé vonzotta. Később a férjével való találkozás,  közös életút a művészet világában, a sajátos stílus megteremtésének állomásai következtek. Szólt a perzsa mitológia hatásáról és varázsáról, amely megérintette, s meghatározta művészi fejlődését.  A továbbiakban beszélt arról, hogyan és milyen módon őrizte meg  magyar gyökereit, miként valósította meg szakmai elképzeléseit, s aztán a most bemutatásra kerülő Útleírás gyűjtemény összeállításának  a koncepcióját,  alkotásait mutatta be a közönségnek.

Ezután Omar Khajjam (1048-1131) perzsa költő, matematikus, csillagász verseit, Sziklay Andor fordításában hallhattuk -  két rokonlelkületű Csokonai vers keretbe foglalásával,  Samira Sinai (perzsául),  Orosz Antal (magyarul) kiváló előadásában. A zenei aláfestésről Labos Szabolcs (tar) és Fábri Bence (dob) gondoskodott. Mindehhez egy kis étel finomság is következett: a  perzsa kulináris ízelítőről a Darband iráni étterem gondoskodott.

Itt jelentették be, hogy a  Vollnhofer Artstudio, a Panoráma Világklub, a Vidd hírét a magyaroknak alapítvány és a Samira Sinai részvételével megalakították az Iráni Magyar Művészeti Klubot. Céljuk, hogy  megismertessék az iráni és a magyar kultúrát, erősítsék a népek barátságát, keressék közös gyökereiket, s ennek érdekében  számos  rendezvény megszervezését határozták el. A nagy érdeklődésre tekintettel Sinai Varga Gizella a kiállítás ideje alatt gyakran fogadta az érdeklődőket, tárlatot vezetett, elbeszélgetett velük.

A megnyitóhoz illő módon zárult a kiállítás. A nagyszámú közönséget a  házigazdák nevében D’Innocenzo-Vollnhofer Alexandra üdvözölte, majd Sinai Varga Gizella festőművész köszönte meg mind a szervezőknek, mind a közönségnek a megtisztelő érdeklődést bemutatott művei és személye iránt. Ezután  Bodza Klára énekes  adott elő szép magyar népdalokat, s  egy nótacsokrot, majd a Kiss György Ádám vezette  „Rögtönzések színháza, mint ÜVEGGYÖNGYJÁTÉK Társulat” mutatta be különleges műsorát. Ennek során  előbb az iráni művésznő életének emlékezetes történeteit mesélte el a közönség és  Sinai Varga Gizella, ezt követően pedig mindezt a színjátszás eszközeivel, az improvizáció, a zene és a humor segítségével  elevenítette fel a színészi gárda. Vastaps és többszöri ismétlés fogadta a produkciót, amelynek egyik szereplője Sinai Samira, a festőművész Magyarországon élő leánya volt.

 

 

© 2003-2016 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok