Facebook

Világtalálkozó

Világklub

 
Világtalálkozó honlap

Világtalálkozó

 
PROGRAMAJÁNLÓ

 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 18., Budapest – Meghívó
 
 Egy a nemzet – könyvbemutató, május 28., Tápiószentmárton – Meghívó


Szeretettel várjuk!


 
Vásárlás


 
Panoráma Magazin

A Panoráma Magazin lapszámai:

 
Dalok

 
Galéria

töltödés

 

 

Velencén vitorlát bontott a Világklub

Amerikából, Afrikából, Európa több országából, Erdélyből, Felvidékről is érkeztek vendégek

Velencén vitorlát bontott a Világklub


Már az V. Magyar Világtalálkozóra készülnek - Maradt a mottó: határtalan összefogás értékeinkért - Jövőkép, ismerkedés, kirándulás, szórakozás

 

  Terítékre került a Világklub jövőképe, egyeztették fontosabb rendezvényeik időpontjait,  műsoros est keretében mutatkozott  be a Velencei Világklub. Aztán egy buszos kirándulás során felkeresték  a Velencei tó környéke és Székesfehérvár nevezetességeit, meglátogatták a vidék legjobb borospincéjét, sor került egy zenés-táncos estre is. Végül egy kacsapecsenyés ebéddel zárult nemrégiben a Világklub-vezetői Találkozó Velencén, ahová a három nap során több mint százan látogattak el határon innen és túlról. Az igazi hozadéka a rendezvénynek: a tizenkét esztendős, öt kontinens 80 országát átölelő 160 társklubot számláló Világklub-mozgalom számos vezetője, képviselője közvetlen módon találkozhattak, megismerkedtek egymással, jutott lehetőség a közös rendezvények egyeztetésére, megbeszélésére,a jövőbeni teendők összehangolására, közben a szórakozásra, a pihenésre, a relaxálásra is maradt idő.

  Szerencsés helyszínválasztás volt a Juventus Szálló, amely alig ötven méterre a Velencei tóparttól helyezkedik el, s téli hangulatában is pazar látványt áraszt az ott tartózkodóknak. Kiváló étteremmel,    konyhával, szobákkal és széles körű welness-szolgáltatásokkal, jól felszerelt konferenciatermekkel rendelkezik. Erre a hétvégére csaknem a teljes szállót elfoglalták a Panoráma Világklub vezetői és vendégei, akik közül jó néhányan határon túli országokat is képviseltek. Így például: Miguel Manuel Segunda (Angola), Petrik Anna és Egerszegi Éva (Kanada, Torontó, Montreál), Pokoly Gertrúd (Dubai, Egyesült Arab Emírségek), Szatmári Friderika (USA, New Brunswick), Móritz László (Svédország, Stockholm), Kovácsvölgyi Hajnalka (Nicosia, Ciprus), Radda István és társasága Ausztriából, Kerekes András és Thurzó Gabriella családtagjai a Felvidékről, Farkas Annamaria Erdélyből (Kolozsvár), Mester Józsefék a Partiumból, Zelei József Burgenlandból érkezett…Sokan jöttek Magyarország városaiból: Kaposvár, Szeged, Hajdúszoboszló, Eger, Mátészalka, Kisvárda, Győr, Nagykanizsa, Miskolc, Kalocsa, Törökszentmiklós, Dunakeszi s persze Budapestről.A KissFilm Studió rövidfilmje a Világklub-vezetők Találkozójáról

  Meglepő módon, legtöbben most jártak először ebben az ígéretes idegenforgalmi kis paradicsomban, amely igazából, a nyári hónapokban ontja szépségeit és lehetőségeit. De a  térség vendégszerető önkormányzati és idegenforgalmi vezetői jóvoltából a jelenlévők most is bepillanthattak a velencei hangulatba, megismerhették a környék szépségeit,  sétálhattak egyet a korzón, a tóparton, megismerhették a nyári kínálatot, sokan úgy távoztak, hogy ide rövidesen visszatérnek…No, de ne szaladjunk ennyire előre, fussuk át a három nap fontosabb eseményeit!

 

Tóparti Világklub est


  Bevezetőül, amit illik tudni a Velencei tóról: Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava, a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike. Területe huszonhat négyzetkilométer, sekély mélysége miatt (átlagosan 1,5 m) Európa egyik legmelegebb tava: a víz hőmérséklete nyáron elérheti a 26-28°C-ot is. 2014-ben alakult meg ebben az ötezer lelket számláló kisvárosban a Világklub, párhuzamosan az olaszországi Velence város klubjával, mindkettőt Szirbik István elnök, helyi lakos kezdeményezte.

  Ott, ahol zúg az a négy folyó – csendült fel dvd-ről az est kezdéseként a klub nyitó dala,amikor már sötétség ült a tó vizére- messze visszhangozott a környéken a  Rajkó Zenekar és Ernszt Katalin produkciója. Majd Nemere László bekapcsolódásával immár a közönséggel együtt énekelték Leonard Cohen: Halleluja című dalát. A remek kezdés után Nagyváradi-Kis Anna műsorvezető Görgicze Zoltánt, a Juventus Hotel igazgatóját kérte a mikrofonhoz, aki üdvözölte a jelenlévőket és bemutatta a szálloda szolgáltatásait.

  Ezután dr. Tamás Gábor református lelkész, aki az indiai és Zala megyei Világklubok létrehozásában segédkezett, s több mint húsz évet szolgált  az Amerikai Egyesült Államokban, nagyrészt az észak-dakotai indiánok és a magyar közösségek körében – ő adott áldást az eseményre, egy szép bibliai idézet kapcsán. A kiállított Nívó VilágGaléria Gyűjtemény darabjait  Hegedüs Tünde festő- és szobrászművész mutatta be. Elmondta, hogy a kiállítás Mexikótól Párizson át Budapestig számos helyen bemutatásra került, s most első ízben jött el ide Velencére. Egy másik bemutatóra is sor került: a felvidéki Bucsról Kerekes András és felesége egy egész sereg népviseletbe öltöztetett baba-családot hozott el és mutatott be az érdeklődő közösségnek.

  Jelen volt az eseményen Koszti András, Velence  polgármestere feleségével, valamint dr. Erdei Péterné, Gárdony alpolgármestere. Mindketten a világba szétszóratott magyarság kapcsolatainak fontosságát hangsúlyozták,s  személyes élményeiket, történeteiket osztották meg a hallgatósággal, valamint a térség idegenforgalmi értékeit,  az összefogás fontosságát emelték ki ezen értékek megismertetésében és népszerűsítésében is. Szirbik István fűzte e gondolathoz a másnapi konferencián, hogy a Világklub az önkormányzatokkal szoros együttműködésre törekszik; a klubhálózat és a Panoráma magazin hírcsatornáin Velence jó hírének és programjainak terjesztésére törekszik, valamint a V. Magyar Világtalálkozón a SYMA Csarnokban május 30-31-én megrendezendő Világfalu- programban a Velencei-tó és térségének bemutatkozására kiemelt lehetőség nyílik. 

  Folytatásként és lazításként együtténeklésre került sor. Az „Ezer torokból a 10 legnépszerűbb népdal…”kapcsán  a Csillagok, Csillagok szépen ragyogjatok című dalt énekelte el a közönség. Nógrádi Tóth István dalénekes, a Magyar Nóta Szerzők Országos Egyesületének elnöke volt a kezdeményező és a „hangadó”. Majd a Világtalálkozókról készült kisfilmet nézték meg a jelenlévők.  Ezután pedig a Panoráma Világklub alapítója, dr. Tanka László köszöntötte az egybegyűlteket, elmondva a találkozó célját, a programot, majd Elnöki Elismerő Oklevelet adott át Szirbik Istvánnak.

  Az est további részében a Világklub-vezetők mutatkoztak be röviden, ki, honnan jött, mivel foglalkozik, stb., majd a kolozsvári Farkas Annamária előadásában hangzott el a Szép város, Kolozsvár című közismert dal, amelynek refrénjét a lelkes közönség is énekelte. Ezután egy kis meglepetésre került sor; a művésznő az általa évtizedeken át nagy szeretettel használt hangszerét, a gitárját ajándékozta a Világklub-elnökének dr. Tanka Lászlónak, aki ígéretet arra, hogy híven megőrzi, és olykor meg is szólaltatja.

  A pazar vacsora után Somossy Eszter idegenforgalmi szakember jóvoltából a Velencei tóval és környékével, valamint Székesfehérvár történelmi városunkkal ismerkedtek meg a jelenlévők egy rövid prezentáció keretében. A későbbiekben a Vigadó Duó és Nógrádi Tóth István szórakoztatta a társaságot. Bizony elmúlt már jóval éjfél, amikor nyugovóra tért a társaság…

 

Merre tart a Világklub? - konferencia


  Másnap került sorra a konferencia, amelynek bevezetésként valamennyi résztvevő kapott egy rövid bemutatkozási lehetőséget. Dr. Tanka László alapító elnök a korábban kiosztott Világklub Alapokmánnyal kapcsolatosan tett néhány kiegészítést, táblázattal szemléltetve beszélt a klub szervezeti felépítéséről, a 160 társklub területi elhelyezkedéséről, valamint az V. Magyar Világtalálkozó részletes programjáról.

  Ezt követően a különféle fórumok vezetői tartottak tájékoztatót terveikről, programjaikról, így: Üzleti Fórum (Bokor Balázs); Partnervárosok Fóruma (Nagyváradi-Kis Anna, Pörneki András); Irodalmi Fórum (Kabarcz Zoltán); Világutazók Fóruma (dr. Szalay Katalin); Karitatív Fórum  (dr. Tanka Lászlóné, Szórád Károly); Turisztikai Fórum (Szirbik István); Média Fórum (Menyhárt Ágnes, Kiss Zsigmond); Életmód Fórum (dr. Idrányiné Pátzay Anna);

  A konferencia további részében, a következőkről hallhattunk még: ausztriai, bécsi események a Világklub együttműködésével (Radda István, Radda Marika);  béke kerékpáros úti tervek (Zelei József Burgenland); Magyar Napok Svédországban – Egészségkonferencia a Világtalálkozón,  programterv (dr. Szalontai Éva,  Moritz László, Temesi László); Magyar Napok rendezvénysorozat Cipruson - október 1-6. - (Kovácsvölgyi Hajnalka); Afrikai lehetőségek, kapcsolatok - Miguel Manuel Segunda, dr. Mezei László); Lehetőségek az Arab Emírségekben (Pokoly Gertrúd); Világklub-tervek a Partiumban (Mester József, Kis Mária); Egy egyedülálló néphagyomány őrzői a Felvidéken(Kerekes András); Karitatív munka a csángókért (Jolanda Willemse); Nótahajó és Ezer torokból a 10 legnépszerűbb magyarnóta a Világtalálkozón (Nógrádi Tóth István); Meghívó a győri világklub-rendezvényre (Máté Richárd, Turner Tünde); Meghívó a mátészalkai hármas határ menti világklub-rendezvényre (Székely Lászlóné, Koleszár Andrásné); A Kristály Média bemutatása (Barna Beatrix, Szirányi György). A konferencia további bemutatkozásokkal, s baráti beszélgetéssel ért véget.

 

Kirándulás, borkóstolás, szórakozás


  Ebéd után a csoport tagjai autóbuszra szálltak, s felkeresték a környék nevezetességeit. Eljutottak Pákozdra, a Katonai Emlékparkba; Székesfehérvárra, belvárosi sétájuk során a Romkertbe, majd  Gárdonyba, a Gárdonyi Géza Emlékházba. A program végén az L. Simon Pincészetbe látogattak el és borkóstolón vettek részt . „A sóskúti mészkőből épült, reprezentatív kivitelű 800 négyzetméteres  pincében reduktív technológiával állítjuk elő a fehérborainkat és a rozékat. A hagyományos fahordós pincerészben pedig a vörösborokat érleljük” – mondta el többek közt Dobos Ferenc főborász látva a nagy érdeklődést.

  Akik nem tartottak a borkóstolókkal, azok a tavaly átadott tóparti, 2,6 milliárdos beruházással épült Velencei Korzó kikötőben és bevásárlóközpontban sétáltak. Jó kedvvel, mosolygósan  érkeztek vissza a csoportok a Juventus Hotelba, ahol  a vacsora utáni  táncos hangulatról a bárzenész hölgy gondoskodott. Ezen az estén sem tértek nyugovóra a vendégek éjfél előtt…

  Másnap délelőtt még dr. Tölgyes Margit, az Izraeli Világklub magyarországi társelnöke tartogatott egy meglepetést. Az általa felajánlott  biominőségű kacsákból ebédet készítettek a hotel kiváló szakácsai, s ezt kóstolhatták meg a jelenlévők.

 

Jövőre, Veletek, ugyanitt! – így távoztak a hotelből a vendégek az akkorra már hólepte tópartról.

 

Szirbik István házigazda útravalóul elmondta: Velence visszavárja a vendégeket, s a térségből azokat, akik szeretnének ehhez Világklub-családhoz tartozni. (e-mail: pvkvelenceitarsklub@gmail.com. Telefon: +36-20-267-25-23)

 

 Tovább a teljes képgalériához >>>

Ide kattintva a teljes cikk letölthető .pdf formátumban is >>>

 

 


© 2003-2023 Panoráma Világklub - Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok